Alberto Korda is het meest bekend om zijn foto van Che Guevara.

De foto werd in 1960 genomen nadat een Frans vrachtschip, die munitie vervoerde, in de haven van Havanna ontplofte en 75 mensen om het leven kwamen. Na de herdenkingsdienst kwam Fidel Castro een toespraak geven en Korda was ter plekke om de speech vast te leggen. Toen hij Che Guevara op het podium zag staan maakte hij snel twee foto’s van hem voordat hij weer van het podium verdween.

Na de herdenkingsdienst werden de foto’s gepubliceerd maar de twee afbeeldingen van Che waren er niet bij en bleven onderdeel van Korda’s persoonlijke collectie. In 1967 klopte een vreemdeling aan Korda’s deur. Het was de Italiaanse uitgever Gianfranco Feltrinelli die een portret van Che zocht. Korda gaf hem twee afdrukken als cadeau.
In oktober van hetzelfde jaar werd Che door het Boliviaanse leger gedood en Feltrinelli drukte duizend posters van de gegeven afdrukken af en begon ze te verkopen.
Zo kwam een afbeelding op het achtergronddoek terecht tijdens Castro’s afscheidsspeech en de posters werden gebruikt als revolutionair symbool op straat waardoor de afbeelding een iconische waarde verwierf. Wereldwijd gingen, en gaan nog steeds, miljoenen prints de toonbank over in de vorm van t-shirts, koffiekoppen, albumhoezen, posters, boeken etc. en wordt nog steeds beschouwd als de meest gepubliceerde foto ter wereld.
Korda zelf heeft nooit royalty’s of geld ontvangen en hij was zelfs ontzet over deze vercommercialisering in strijd met Guevara’s ideologie. Korda was een bescheiden man die van de eenvoudige dingen in het leven genoot en over de hele affaire had hij het volgende te zeggen; ‘I still forgive Feltrinelli, because by doing what he did, he made it famous.’

Vind je dit een interessant artikel? Dan kijk ook eens naar Yousef Karsch-Churchill.

Geef een antwoord