Alec Soth wordt gezien als één van de meest inspirerende autonoom documentaire fotografen van dit moment. 

Zijn fascinatie voor de uitgestrektheid van het Amerikaanse land is te vergelijken met Lee Friedlander, Robert Frank, Stephen Shore of Jack Kerouac.

Soth’s doorbraak kwam in 2004 met zijn eerste grote fotoboek, ‘Sleeping by the Mississippi’.

Hij maakte meerdere roadtrips langs de rivier en kwam op de meest interessante plekken waar hij bijzondere ontmoetingen had. Het boek neemt je mee langs de rafelranden van kleine dorpsgemeenschappen en krijgt een extra dimensie doordat hij de geportretteerden vroeg om hun droom op te schrijven. Deze zijn achterin het boek opgenomen. Kleine dromen, eeuwige dromen en onmogelijke dromen. Prachtige menselijke bezieling.
Voor het fotograferen gebruikte Soth een 8×10 inch technische camera. Hierdoor werd hij gedwongen om langzaam te werken. Het is terug te zien, de beelden zijn zorgvuldig gecomponeerd met aandacht voor het onderwerp. Veel van zijn fotos kunnen op zichzelf staan. Maar door de boekvorm kun je er anders naar kijken. Er ontstaat een boeiende wisselwerking, zeker in combinatie met de dromen van de geportretteerden. Je kunt je meer inleven in de personen en de dromen worden bijna voelbaar.
Iedere keer als je een pagina omslaat wordt je opnieuw verrast en dat maakt dit fotoboek tot een absolute aanwinst in je boekenkast.

Tekst: Hans Rutten

Wil je meer weten over Visual Story Telling?

  • Berichtcategorie:Boeken
  • Bericht reacties:0 Reacties

Geef een antwoord