Als Man Ray midden jaren ’20 van de 20e eeuw de fotozaak van Eugène Atget binnenstapt reist hij terug in de tijd van het oude Parijs.


Er liggen daar meer dan 10.000 glasnegatieven van een verdwenen wereld. Een wereld die Atget zo’n 30 jaar (van 1888 tot 1927) lang heeft gefotografeerd. Enthousiast verteld Man Ray zijn ontdekking aan Berenice Abbott, zijn assistente. Abbot raakt nog bevriend met Atget in zijn laatste levensjaar in 1927 en zij belooft zijn werk bekend te maken. Ze keert terug naar New York met een groot deel van de glasnegatieven van Atget en begint de totaal veranderende stad te fotograferen zoals Atget dat in Parijs had gedaan.

Niet alleen werd ze zelf een bekend fotograaf maar maakte Atget uiteindelijk wereldberoemd. De eerste foto is van Atget in Parijs uit 1924 en de tweede is van Abbot uit 1934 in New York. Duidelijk is het verouderde fotografisch proces van Atget in zijn laatste jaren goed te zien, maar dat hij daarentegen een meester was in het wetplate proces, is een bekend feit.

fotografie-forum-beeldtaal-eugène atget
fotografie-forum-beeldtaal-berenice-abbott