“In plaats van te fotograferen wat ik zag, fotografeerde ik wat de camera waarnam. De lens produceerde anatomische afbeeldingen en vormen die mijn ogen nog nooit hadden gezien.”


Bovenstaande zei Brandt zelf over zijn ’naakten’ die hij produceerde in de jaren ’50 van de vorige eeuw. Hij benaderde het naakt met een extreme groothoeklens die hij op een oude houten camera had gemonteerd en ooit van de politie was geweest. Het getoonde naakt en het landschap die hij erbij betrok was niet van die tijd en compleet vernieuwend.

Op de getoonde foto zien we een oor met wat haar die overgaan in een landschap. Het oor maakt deel uit van het panorama en de gelijkenis van de oorschelp met de rotsformatie roept onverwachte associaties en nieuwe betekenissen op. De dramatische lucht en het theatrale licht versterken een verontrustende samenkomst tussen het organische en anorganische. Brandt bracht met zijn ‘Perspective of Nudes’ een boeiende visie op de ‘realiteit’ zoals wij hem denken te kennen. Rene Magritte hoeft hem alleen nog maar in te kleuren…

 

De onderstaande link laat in het kort een overzicht zien van Brandt’s complete oeuvre.

Geef een antwoord