David Hockney is een pionier/schilder van de Britse Pop Art-beweging in de vroege jaren 1960.

De herinnering staat me nog helder voor ogen, ik zal een jaar of 14 geweest zijn en zag voor het eerst een polaroid collage van David Hockney. Het was alsof iets uit de hemel was neergedaald en zich vriendelijk aan me voorstelde. Op m’n achtste kreeg ik mijn eerste camera en verzamelde er plaatjes mee. Hockney deed ook iets met plaatjes, en hoe…! Maar het zou nog 10 jaar duren voor ik hem begreep.

In 1963 verhuist David Hockney naar Californië en in het midden van de jaren 1970 begint hij te experimenteren met fotografie. Zijn beroemde fotocollages met Polaroids en momentopnames zijn gerangschikt in een raster formatie, en duwen het tweedimensionale karakter van de fotografie tot het uiterste. Doordat de foto’s in zijn collages, binnen het perspectief, vanuit andere standpunten zijn genomen, activeert hij de toeschouwer in het proces van de waarneming. Hockney is een veelzijdig kunstenaar en werkt o.a. met faxapparaten, laser/ fotokopieermachines, computers, iPhones en iPads.
De beroemde foto ‘Pearblossom Highway’ toont een kruispunt in een open ruimte in Californië.

 

Het beeld gaat over een autorit met twee personen, de bestuurder en de passagier. Beiden zien de weg en het landschap op verschillende manieren binnen hun eigen perceptie in tijd en ruimte. Hockney verteld zelf over dit werk:

 

Dit bericht heeft 1 commentaar

Geef een reactie