De geboorte van de ‘snapshot’ in 1888 door George Eastman was het internet voor de fotografie destijds.

De slogan’ You press the button, we do the rest’ sloeg in als een bom, en fotografie was vanaf nu bereikbaar voor iedereen. Het verlangen van miljoenen mensen werd vervult om hun omgeving in hun dagelijks leven te fotograferen in de vorm van objecten, plaatsen en dierbaren. 

De camera had één sluitertijd van een 1/125 seconde en de lens was ‘fixed-focus’. Vanaf twee meter was alles redelijk scherp en je kon ‘m vanuit de hand bedienen. (dus geen grote houten kast op een statief) De Kodak was ook de eerste camera die met film werkte en je kon er 100 foto’s mee nemen! Je hoefde je niet druk te maken over ontwikkelen en afdrukken, want dat zat in de prijs van de aanschaf. 

 

Voor $25 had je een geladen camera, inclusief schouderriem en leren beschermtas. Als het rolletje vol was stuurde je de hele ongeopende camera met $10 naar de Eastman’s fabriek in New York. Je kreeg dan de negatieven en afdrukken terug, samen met een nieuw geladen camera. Dit gebeurde zo’n 130 jaar geleden en er is inhoudelijk niets verandert. De gebieden binnen de fotografie hebben in hun korte geschiedenis bewezen dat informatie uitwisselen en elkaar aanvullen, hand in hand gaan. Dus wacht er ons nog een veelbelovende toekomst!

 

 

George Eastman wordt hier op een boot zelf gefotografeerd met een Kodak ‘box’ terwijl hij er zelf ook één vast heeft. De foto’s waren cirkelvormig om te profiteren van het volledige beeld dat door de lens werd geprojecteerd. Maar de gebruikers gingen voor eenvoud waardoor dit principe verdween.

 

Vond je dit een interessant artikel? Kijk ook eens naar; Oskar Barnack-Leica

 

Geef een reactie