Opgroeien in een zorgeloze wereld. Dat is de eerste indruk van ‘I am waldviertel’. Carla Kogelman ging gedurende enkele jaren vaker naar Oostenrijk, naar Merkenbrechts. Hier vond ze de omgeving voor haar nieuwe serie.

Het boek draait om enkele families en dan vooral om de kinderen. Vanaf het begin in 2012 zien we ze opgroeien, de wereld ontdekken en ieder jaar ouder worden. Vanwege de chronologische opbouw is er het gevaar dat het een voortkabbelend verhaal wordt. Dit gebeurt echter niet.

Kogelman is er in geslaagd om het vertrouwen van de hoofdpersonen te winnen. Hierdoor slaagt ze erin om de leefwereld van de jongeren te benaderen, zonder obstakels en zeer overtuigend als ’the fly on the wall’. Daarnaast staan er erg sterke portretten in het boek, een andere kwaliteit van Kogelman. In dit boek wordt het echte leven zichtbaar, het samenspel tussen broertjes, zusjes, vriendinnetjes en vriendjes dat aan ons zonder voorbehoud wordt afgespiegeld.

In meer aspecten is het een bijzonder boek. Voor de financiering werd een crowdfunding opgestart, die gelukkig succesvol is afgerond. Het resultaat is een fotoboek dat prachtig is gedrukt, in krachtig zwart wit. Eerder dit jaar won Kogelman er de 1e prijs mee bij de Zilveren Camera in de categorie lange termijn projecten.

Tekst: Hans Rutten


  • Berichtcategorie:Boeken
  • Bericht reacties:0 Reacties

Geef een antwoord