Karl Blossfeldt (1865-1932) was docent aan de Berlijnse Kunstacademie.

Tussen 1890 en 1896 fotografeerde hij zo’n 6000 planten met een daarvoor eigen gecontrueerde ‘speciale’ camera. De planten werden in zijn atelier tegen een neutrale achtergrond opgesteld waardoor ze een zo duidelijk mogelijk karakter kregen. Blossfeldts studenten waren industriële ontwerpers en zijn overtuiging was dat oplossingen voor industriële ontwerpen al besloten lagen in de natuur.

Pas op latere leeftijd werd Blossfeldt ontdekt als fotograaf. In 1926 kreeg hij zijn eerste tentoonstelling in Berlijn en publiceerde twee jaar later het boek ‘Urformen der Kunst’. Dit boek bleek internationaal een groot succes en behoort nu als de eerste aanzet van een grootschalige typologie binnen de fotografie. In 1932 verscheen een tweede boek, ‘Wundergarten der Natur’. Helaas heeft Blossfeldt niet lang van zijn succes kunnen genieten want in datzelfde jaar overleed hij.

Toen August Sander in 1911 aan zijn levenswerk ‘Menschen des 20. Jahrhunderts’ begon zal hij het werk van Blossfeldt absoluut gekend hebben vanwege zijn eigen interesse in botanie. Sander was op zoek naar een geschikte ‘vorm’ voor zijn omvangrijk project en vond ‘m in de ‘typologie’. Dezelfde vorm die Blossfeldt gebruikte en als een rode draad zou gaan lopen in de Duitse fotografie geschiedenis, voordat het als toepassing wereldwijd overgenomen zou worden.

Geef een reactie