Als je de Grote Kerk op Bredaphoto binnenstapt wordt je letterlijk weggeblazen door de beeldenstorm uit China.

‘Combing for ice and jade’ van de Chinese fotograaf Kurt Tong maakt er deel van uit en is een uitzonderlijk interessant project. Het concept van Tong is uiterst persoonlijk want het gaat over zijn kindertijd. Door gebrek aan fotografisch materiaal weet hij er toch een subtiel gevoelig en sterk verhaal van te maken. 

Tong (1977) leeft en werkt in Hongkong. Hij was de jongste in een gezin met vier kinderen en heeft mooie herinneringen aan zijn kindertijd.

Zijn project ‘Combing for ice and jade’ is een liefdesbrief aan zijn oppas, de 91 jarige Mak, die bijna 40 jaar voor hun gezin werkte. Mak was als een moeder voor hem maar wie was deze vrouw die hem zo liefdevol verzorgde toen hij opgroeide?

In China bestonden de zgn. ‘Comb Sisters’. Hun geschiedenis begint eind 19e eeuw waar tal van vrouwen, door de zijdehandel in het Zuiden van China, financieel onafhankelijk werden. Velen zouden hun haar in een lange vlecht dragen om hun autonomie te symboliseren. Toen het Chinees imperialisme begon af te brokkelen en de instabiliteit zich verspreidde, namen sommige vrouwen het initiatief om permanent de onafhankelijkheid als ‘Comb Sister’ aan te nemen. Velen kozen voor het werk als nanny of als huishoudelijke hulp. 

Ze legden een gelofte van kuisheid af en verklaarden zich vrij van verplichtingen jegens hun ouders. Ze droegen voortaan hun haar in een lange vlecht en kleedden zich in een

lichtgekleurde tuniek en donkere broek. De naam Comb Sister komt van de zgn. ‘kam ceremonie’ waar ze in een bad van moerbeibladeren baadden terwijl een medezuster hun haar vlechtte. 

Op vroege leeftijd werd Mak de belangrijkste verzorgster van haar broers en zussen en op haar 20e wilde ze niet gedwongen worden tot een gearrangeerd huwelijk en vertrok ze naar Hongkong. Ze werd een ‘Comb Sister’ en ze zou de komende 55 jaar voor twee gezinnen gaan werken. Ze ondersteunde haar neven en nichten want het contact met haar ouderlijk thuis is als Comb Sister definitief verbroken. Hiervoor ontstonden zusterschapshuizen waar de Sisters voor elkaar  zorgden.

Om Mak’s verhaal te vertellen begon Kurt Tong foto’s uit zijn eigen familiearchief te verzamelen. Hij merkte op dat Mak op de foto’s uit de albums een figurantenrol vertolkte. Ze was meestal een ongemakkelijke aanwezigheid, maar hoe langer de tijd verstreek des te belangrijker ze voor de familie werd. Aan het eind voelde ze zelf als familie en dat zie je ook op de foto’s.

Mak hield er een extreem sobere levensstijl op na. Ze had in haar leven 8 foto’s van zichzelf en dat waren niet meer dan een soort van pasfoto’s. 

Deze 8 foto’s en Tong’s familiealbums waren het bronmateriaal. Tong startte met Mak een samenwerkingsproject wat 7 jaar zou duren en resulteerde tot een bloedstollend mooi boek en internationale tentoonstellingen.  

Je merkt al dat dit stuk autobiografie van Tong’s kinderjaren meteen ook zijn intentie is van waaruit hij vertrekt. Een dergelijk ‘dicht op de huid’ project voorziet een paar obstakels; je blinde vlek en objectief te blijven zonder meegenomen te worden door je eigen emoties. Tong heeft dit proces sterk in de hand en laat een ware kunstenaar zien.

Zoals eerder aangegeven werkt hij met zijn familiearchief en de 8 pasfoto’s van Mak. In het tijdsproces vinden zij foto’s uit Mak’s resterende familiebanden en maakt Tong nieuwe foto’s. 

Hij portretteert haar en registreert alles wat zij bezit. Er komt een typologie van haar 12 tunieken en graven ze naar Chinese vrouwenbladen die binnen zo’n 6 decennia culturele, maatschappelijke en politieke verwijzingen laten zien naar de levensfilosofie van Mak. Ook fotografeert Tong landschappen en maakt uitsnedes. Maar wat bij de tentoonstelling meteen opvalt zijn de compilaties. Tong heeft de geregistreerde foto’s van de objecten van Mak op de gezichten geplaatst van de gezinsleden uit zijn familiealbum. Hiermee geeft hij een uiterst subtiel signaal af. Er ontstaat nu een onherroepelijke verbinding tussen de oppas en het gezin. De betekenis van de oude familiefoto beweegt zich van een plaatje naar een beeld van cultuur, geschiedenis en identiteit. Het is bijzonder leerzaam om te zien hoe iemand een goede oplossing verzint om dit via beeld te kunnen communiceren. 

Probeer ook hier eens bij stil te staan en je voor te stellen hoe jij dit gedaan zou hebben? Daar zit de uitdaging.

Als beeldend verhalen vertellen jouw ding is, dan kijk ook eens naar; Visual Story Telling

Geef een reactie