Twee jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog werd s’werelds meest prestigieuze fotoagentschap Magnum Photos opgericht door vier fotografen; Robert Capa, Henri Cartier Bresson, George Rodger en David Seymour.

Tot dan toe hadden tijdschriften de rechten in handen van in opdracht gemaakte foto’s. Magnum zou hun hiervan onafhankelijk maken, door zich de rechten zelf toe te eigenen. Hierdoor konden de fotografen hun foto’s ook aan andere magazines verkopen en zo ruimte creëren om aan inspirerende autonome projecten te kunnen werken. In het begin waren er kantoren in Parijs en New York, later volgde London en Tokio.
Inmiddels is Magnum’s archief een kroniek van het leven van mensen, plaatsen en gebeurtenissen van de twintigste en eenentwintigste eeuw. Beelden van culturele iconen, zoals James Dean en Marilyn Monroe, Gandhi en Castro, bestaan naast elkaar in een collectie van afbeeldingen van internationale conflicten, politieke onrust en cultureel leven. Inbegrepen zijn de wereldberoemde oorlogsfoto’s van de Spaanse burgeroorlog en de D-Day landing tot oorlogen in Midden-Amerika, Afghanistan en Irak. Evenals onvergetelijke beelden van historische gebeurtenissen maar ook scènes uit het dagelijks leven in een breed scala aan historische context en nog veel meer dan dat omvat een buitengewoon waardevol visueel archief waarvan iedereen wel iets op zijn netvlies heeft staan.

Vanaf het begin komen elk jaar de fotografen bij elkaar voor een jaarlijkse vergadering in één van de kantoren waar portfolio’s worden bekeken. Een ‘nieuwe’ fotograaf wordt kandidaat en na twee jaar dienen ze weer een portfolio in en krijgen ze bij goedkeuring de status ‘partner’. Twee jaar daarna dienen ze weer nieuw werk in en kunnen ze met een meerderheid van de stemmen een volwaardig lid worden. Dit blijft voor het leven en de fotograaf wordt mededirecteur en aandeelhouder. Zo houden ze de kwaliteit erin en geven hiermee een uiterst positief signaal af naar hun afnemers en doelgroep. Een unieke positie tussen alle andere beeldproducenten. 

 

 

 

Geef een reactie