Het werk ‘Just what is it that makes today’s homes so different, so appealing?’ (“wat is het nu eigenlijk dat de woning van vandaag zo anders, zo aantrekkelijk maakt?”) was het eerste popart werk dat internationaal bekend werd.

Dit iconisch beeld is van Richard Hamilton, de ‘officiële ‘uitvinder van de popart. Hamilton maakte deze collage in 1956 voor de spraakmakende tentoonstelling ‘This is Tomorrow’ in Londen. Hij zette hiermee de stroming officieel in de steigers. Op het kleine werk (25×26 cm.) is veel te zien en er komen bijna alle motieven uit de reclame-, film- en popmuziekwereld in voor. 

Hamilton stelde de na-oorlogse moderne mens de vraag die momenteel actueler is dan ooit en startte een beweging die niet meer weg te denken is. Hij werkte met fotografie en was docent aan de universiteit van Newcastle en aan de Royal Academy in Londen, waar hij de jongere popart generatie opleidde. Voor Hamilton was popart niet alleen een beweging, maar ook een manier van leven. Het betekende totale onderdompeling in de ‘popular culture’. Via zijn werk met de Rolling Stones en the Beatles, slaagde hij erin de kloof tussen de ‘grote’ Kunst en de consumentencultuur ver te dichten en maakte zo de weg vrij voor Amerika…

Vind je dit artikel interessant?  Kijk ook eens naar; Barbara Kruger

Geef een reactie