Richard Prince fotografeert foto’s van advertenties en haalt ze uit hun context.

Wat van de foto’s overblijft als ze vanuit hun commerciële doel een nieuwe betekenis krijgen, zijn wat kunstmatig aandoende werken, die zich nu zelf staande moeten houden. Uitvergroot en ingelijst, hangend in galeries en musea, krijgt het geheel een pop-art achtige manier van aanpak en uitstraling. De beroemde foto’s die we kennen uit de magazines communiceren zo het tegendeel en doen zelfs absurd aan.

Prince ontleedt hiermee de desinformatie en gebakken lucht waaraan wij elke dag constant worden blootgesteld.

Sam Abell is de fotograaf van de Marlboro-cowboy voor de advertenties destijds. In het onderstaand filmpje praat hij over Prince’s foto’s, die inmiddels voor miljoenen zijn geveild. Uit het filmpje blijkt dat Abell weinig idee heeft hoe kunst en de kunstwereld werkt, en hij neemt het nogal persoonlijk op.

Vind je dit artikel interessant? Hij ook eens naar Jeff Wall.

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Petra

    Maar het zijn wel zijn foto’s die gebruikt worden. Hoe de Kunstwereld ook werkt. De “ inhoud” en boidscgap is verandert door de tekst weg te laten. Het kunst idee is van Prince maar de kernfoto afbeelding is en blijft van Abel. Dat kan en mag toch niet. Dacht ik tenminste. Maar zou fout kunnen zijn. Interessant.

    1. Jorgen Polman

      Prince neemt de foto’s van Abel en plaatst ze in een volledig andere context. De beelden veranderen hierdoor van betekenis. Auteursrechtelijk kan Abel er geen aanspreek op maken omdat de foto’s in opdracht zijn gemaakt. Het gaat hierbij dan ook niet om Abel en zijn Foto’s maar om het concept; wat blijft er van de commerciële foto over als je hem zijn betekenis ontneemt?

Geef een antwoord