Stel eens aan je familie of vrienden de vraag of ze een oorlog willen?

Als mensen geen oorlog willen, wie dan wel?

Ik moet aan de woorden van Michal Iwanowski denken tijdens ons interview met hem op Bredaphoto 2020; “als je de mensen zelf spreekt, verandert je perceptie ten opzichte van hun, hun land of gebied rigoureus.” 

Met een scherp gevoel voor humor schotelt de Jordanese fotograaf Tanya Habjouqa ons een surreële sprookjeswereld voor die decennialang aan ons wordt geëtaleerd als ‘warzone’. Het is maar hoe je ernaar kijkt.

In haar project ‘A Sacred Space Oddity’ zoekt Habjouqa naar de ‘andere’ realiteit in het onderdrukte Palestijnse gebied, en dat is de mens zelf. 

Verlangens, dromen en uitingen maken plaats voor de gebruikelijke media mantra. Haar instrument is uiterst krachtig en doeltreffend. 

De beelden voeren de absurditeit van het dagelijkse leven op alsof het de normaalste zaak is. En meteen ervaren we de sterkste verlangens naar de kleinste genoegens die een bezetting blijkbaar voortbrengt. Het jongetje in het astronauten pak of het meisje die doornroosje naspeelt is vertederend. Het is ons allemaal.

In onderstaand interview vertelt Habjouka dat ze geïnspireerd werd in een gesprek met een man die zijn bruid over de grens heeft weten te smokkelen en tegen haar zegt; “Wat er ook gebeurt en hoe zwaar de onderdrukking ook is, we vinden altijd een manier om te leven.”

 

Is verhalen met beeld vertellen jouw ding? Kijk eens naar; Visual Story Telling

 

 

Is verhalen met beeld vertellen jouw ding? Kijk eens naar; Visual Story Telling

Geef een reactie