Yousef Karsh werd door de Canadese overheid gevraagd een portret van Winston Churchill te maken na een speech in Ottawa in 1941.

Omdat er weinig tijd zou zijn deed Karsh zijn huiswerk en maakte een kleine studie van Churchill over zijn gebruiken, eigenaardigheden en houding. Toen hij uiteindelijk alles goed had voorbereid en het licht klaar had staan, gaf Churchill hem 2 minuten. Churchill was uit zijn stemming omdat hem niet verteld was dat er een foto van hem gemaakt zou worden en hij stak hierbij een verse sigaar op.
Karsh vroeg Churchill de sigaar weg te doen, maar Churchill weigerde. Karsh liep naar Churchill toe en zonder overleg verwijderde hij heel voorzichtig de sigaar uit zijn mond. ‘Forgive me, Sir’. Op het moment dat Karsh bij zijn camera terugkwam drukte hij meteen af.

Hij voelde de vijandigheid van Churchill in zijn rug branden maar wist wel dat dit het moment was. Het portret (the English bulldog) zou één van de meest gereproduceerde foto’s van de 20e eeuw worden. Na afloop gaf Churchill met een brede lach Karsch een hand en zei; ‘You can even make a roaring lion stand still to be photographed.’

Vond je dit een interessant artikel? Dan kijk ook eens naar;’ Het geheim van een goed portret maken’.

Geef een antwoord